pondělí 10. prosince 2018

10 podob úzkosti


S ženami (a občas i muži), které mají úzkosti či panické ataky pracuji už sedm let takřka každý den. Sama mám osobní zkušenost s dvěma panickými atakami v životě, v období, kdy mi bylo okolo 20 let. Z dnešního pohledu už tuším, že to tenkrát byla zřejmě reakce na tragickou smrt mé babičky. Klasická úzkost se u mne projevuje fyzicky bolestí žaludku, nejčastěji v nějakém výjimečně stresovém období, což naštěstí není tak často.

Jako praktik Bachovy terapie přicházím do kontaktu s dvěma skupinami lidí trpících úzkostí. Jedna jsou lidé, kteří mají úzkosti dlouho, často roky, většinou už vyzkoušeli kde co, často včetně léků. Alternativní medicína není pro každého volba číslo jedna, což je pochopitelné. Tito klienti se k ní uchylují jako k poslední instanci. Druhá část lidí má úzkosti kratší dobu nebo je do teď neobtěžovaly na tolik, že by je potřebovali řešit. Často říkají, že bylinky jsou pro ně předstupeň léků, chtějí nejdříve vyzkoušet přírodu. V obou skupinách převládají ženy, proto pak budu níže psát o nich, ale projevy úzkostí jsou stejné i u mužů.


Moje nejčastější obecná rada všem, co mají úzkosti a panické ataky (hlavně dlouhodobé), je najít si dobrého psychoterapeuta. Bachovy esence pomohou úzkosti zvládnout, ale pokud je člověk citlivější nebo se mu určitě věci opakují v životě, tak je velká pravděpodobnost, že se časem úzkosti zase objeví. Je třeba pracovat na odhalení příčiny.

Nikomu samozřejmě ani nerozmlouvám antidepresiva. Bachovy esence se mohou bez problémů kombinovat s léky. Vždy je to věc klienta a jeho lékaře a leckdy chtějí klienti, kteří berou  AD i Bachovy esence, protože léky u některých lidí nejsou schopné zcela úzkostné stavy odstranit.

Tenhle článek je tu hlavně pro ty, co úzkosti nemají, nikdy neměli (a kéž by je nepotkali ani v budoucnosti), ale jsou to partneři, rodinní příslušníci, kolegové či přátelé lidí, kteří s tímto problémem bojují. A samozřejmě i pro ty, co úzkosti mají, aby věděli, že v tom nejsou sami.
Klientky si často stěžují na nulovou empatii ze strany okolí, absenci podpory blízkých lidí. Jsou častovány výkřiky typu-asi se nudíš, pořád si něco vymýšlíš, chce být zajímá, jsi hypochondr! Nebo radami jako jdi si zaběhat, přestaň na to myslet (!), najdi si nějaký koníček, pořiď si psa, začni víc pracovat.

Není lehké se vcítit do pocitů člověka, který bojuje s úzkostmi, často není ani lehké si připustit, že s něčím takovým může člověk bojovat. Mnohdy je to obranná reakce, strach, aby nás něco takového taky nepotkalo.

A jak se úzkosti projevují? Tady jsou ty nejčastější projevy, se kterými se setkávám. Je potřeba říci, že jich je určitě mnohem víc, každý rok potkám někoho, kdo má projev, o kterém jsem ještě nikdy od klientů neslyšela. U některých projevů jsem přidala jejich popisy přímo od klientů nebo naopak zkušenost klientů s jejich zvládnutím.

       1. Fyzické projevy-žaludek a hrudník. Velká část žen má úzkosti v podobě bolesti žaludku, kdy klinické vyšetření nic neobjeví. Často i podstupují nepříjemná vyšetření (ale ta jsou samozřejmě na místě, aby se nejdříve vyloučila fyzická příčina), ale výsledek je, že jejich žaludek je zdravý. Další velká část žen při úzkostech pociťuje tlak a tíhu na hrudníku a mají pocit nedodýchnutí. Jako by jim něco bránilo se pořádně nadechnout, jako by měly skřípnuté plíce.
„….Už nejsem vyklepaná, nemám svíravý pocit v žaludku - ještě mě přepadá smutek po příteli a občas na mě padne úzkost, ale vůbec se to nedá srovnat s tím stavem, který byl před kapičkami. Lucie“

            2. Fyzické projevy -srdce a krevní oběh. Značná část žen v momentech úzkosti cítí rychleji bijící srdce-tachykardii, rychlý tep, bolest na hrudníku. Je mnoho žen, které jely několikrát na pohotovost s pocitem, že mají infarkt a teprve když narazily na osvíceného lékaře, dozvěděly se, že je to problém pravděpodobně psychický, protože jejich vyšetření byla vždy absolutně v pořádku.
„….myslím že jsem se hodně zklidnila, přestalo mě trápit bušení srdce, ten zrychlený tep i problémy s krční páteří. Řekla bych, že jsem se dostala do stavu kdy jsem se jakoby smířila se svojí současnou situací, s tím že nemám děti, s tím že ztrácím svoji současnou práci, i vztah s rodiči a dalšími blízkými se možná změnil. Snažím se brát realitu i lidi okolo tak jak jsou, ne jak bych to já chtěla vidět.  Jana

        3. Fyzické projevy-kůže. Je část žen, které se v úzkosti velmi potí. Jakmile přichází stres a úzkost začnou se potit tak, že mnohdy si sebou vozí náhradní oblečení. Kůže dokáže v úzkosti také hrozně svědit nebo brnět, člověk může mít i pocit, že ho pálí kůže na celém těle.

     4.  Fyzické projevy –  močový měchýř či tlusté střevo. Tohle jsou projevy, které velmi komplikují život. Úzkost se tady projevuje pocitem na močení či potřebou jít na velkou. Často je přítomný průjem. Lidi si musí dojít ráno před odchodem z domu xkrát na wc, chtějí minimalizovat riziko, že se jim bude chtít někde mimo domov, než třeba dorazí do práce. Většinou mají velmi dobře zmapované, kde jsou veřejné záchody, které by šli použít v případě nouze. Velice neradi jezdí MHD, bojí se, že začnou mít nucení v momentě, kdy MHD pojede a nebude možné zastavit.

„Moc bych si přála  zase cestovat, ale jak se vzdálím od domu  a našeho okolí, tak mne přepadne úzkost a musím okamžitě na wc. Jak bych s tímhle mohla jet někam daleko? Klientka

Obtěžuje mne to. Je to silný pocit, že se počůrám a tak si každou cestu plánuji podle toho, kde jsou wc. Mám asi nejlépe zmapované záchody v našem městě. Klientka

Nosím sebou všude náhradní kalhoty a spodní prádlo, i když se mi nikdy nestalo, že bych se počůrala. Nechci letět na dovolenou letadlem, jak bych to udělala, když se pro turbulencích nesmí na záchod? Klientka“


5. Psychické projevy – strach ze ztráty sebekontroly -  I. 
Tento strach často souvisí s fyzickými projevy. Ženy mají strach, že se jim udělá špatně, až budou venku samy. Strach z omdlení a toho, že o sobě nebudou vědět (rozhodovat). Mají strach používat například letadlo, protože z něj nelze vystoupit. Nastupuje u nich panika i když jdou třeba s dětmi samy ven (často vůbec samy ven nechodí), strach, co by bylo s dětmi, kdyby omdlely. Patří sem i problémy ve společenském styku. Ženám se často klepou před ostatními ruce. Setkala jsem se s klientkami, které kvůli tomu nebyly schopné před ostatními jíst nebo podepisovat dokumenty. Často může dojít k vyhrocení až do sociální fóbie.

      6. Psychické projevy -strach ze ztráty sebekontroly II.
Do této kategorie patří myšlenky, o kterých se vůbec nemluví. Kdo je má, tak většinou trpí silnými pocity viny, má i pocit, že nikdo tak „hrozný“ kromě něj už na světě neexistuje. Často jsou spojené s OCD, tedy s obsedantně kompulzivní poruchou, která patří mezi úzkostné poruchy. Použiji se souhlasem klientky k vysvětlení citaci z jejího emailu.

……příklad u hypochondrické hrozný strach že bych mohla trpět vážnější duševní chorobou třeba schizofreniI, poporodní psychozou a v tomto stavu někomu nebo sobě ublížit. Nic z toho nemám mám pouze OCD ale myšlenky jsou občas tak mučivé že pak dělám různé kompulze (schovávám před sebou nože, vyhýbám se kuchyni, vyhýbám se lidem ze strachu, že co kdyby...atd... ) to je jen jeden příklad mám jich asi 100 :D týká se to mnoha témat ale vetšinou moje obsese útočí na lidi co mám ráda a na mě samotnou ..když vidím v televizi třeba reportáž o ženě co vyhodila svoje dítě v okne tak se toho tak leknu, že se mi zaryje v hlave a následně mám strach, že bych toho mohl být taky schopná po poroddu atd.. přitom mi to připadá odporné a nic takového se nestane ty myšlenky živý strach ..je to jedno z nejčastejších forem OCD, ale moc se o tom nemluví..

      7. Psychické projevy -  strach o blízké.
Mít strach o blízké je do určité míry normální, ale když je tento strach vyhrocený vede často například k soustavnému kontrolování dětí či partnerů. K omezovaní jejich pohybu (děti) a samostatnosti. Ženy si dokáží do detailů vybavit, co by se jejich blízkým mohlo stát a nedokáží dostat tyto myšlenky z hlavy.

      8. Psychické projevy – pocit neustálého vnitřního napětí a neklidu. Jako by člověka uvnitř neustále něco nepříjemného šimralo. Někdy to popisují jako elektřinu v tělo nebo pocit, že jsou neustále na pokraji nějakého výbuchu.
„….Podařilo se mi psychicky se uklidnit a zbavit se vnitřního napětí. Lépe zvladam úzkostné stavy a rychleji zaženu zlé myšlenky. Ivana“

       9. Psychické projevy – únava a poruchy spánku
Ženy si často stěžují, že díky úzkostným myšlenkám a neustále pracující hlavě nemohou spát, což má za důsledek často celodenní únavu. Ta může být ale i samotným projevem v případě, kdy spánek není narušen. Často se únava projevuje ve velké míře po prodělané panické atace viz níže.


)      10.  Panické ataky – nejvyhrocenější stav, kdy mají lidé často pocit, že jim jde o život. Tělo nastartuje na nejvyšší otáčky a i fyzické projevy mohou připomínat život ohrožující stavy. Někdo má jednu ataku za týden, ale jsou lidé, kteří jich mají i několik za den. Úzkost je v těchto stavech extrémní a lidé často končí na pohotovosti.

„…Nejneprijemnejsi moment byl cca po 14 dnech a to jsem Vam psala, jak jsem mela panickou ataku - pres den a pak pred spanim. Bylo mi neprijemne, sama jsem nevedela co se deje, na deti jsem byla neprijemna a pak prislo neuveritelne buseni srdce a tlak do hlavy. Strach o to, aby se mi nahodou neco nestalo, byl jeden z nejvetsich, ktere jsem posledni dobou resila a najednou prislo tohle buseni. A ja sedela a dokazala pozorovat to buseni srdce a dokazala jsem tam sedet a nezpanikarit a jen jsem si uvedomovala ten fyzicky projev a pak to ustalo. Druhy den jsem Vam psala a vy jste mi napsala, ze to byla ataka a ja najednou dostala takovou vnitrni silu, ze kdyz jsem zvladla tohle, tak zvladnu vic, nez si myslim. A druhy den jsem jela v aute a opet nastalo buseni srdce a ja tam sedela a nekde uvnitr jsem si rekla - aha, zase strach, tak pojd a ukaz, co umis  :) a najednou byl pryc  :)
Je to neuveritelne, nekdy mam obavy nemluvit o tech zmenach tak moc, abych to nezakrila  :) Tereza“



Na závěr trochu statistiky (zdroj: https://www.lundbeck.com-další zdroje uvedeny i tam).

Odhaduje se, že úzkostné poruchy zasahují 5 až 7 % obecné populace, a že až 29 % lidí trpí úzkostnou poruchou alespoň jednou v životě.1 V roce 2004 trpělo obsedantně kompulzivní poruchou na celém světě více než 28 milionů lidí a přes 30 milionů lidí zažilo panickou poruchu. Úzkostné poruchy postihují muže i ženy po celém světě, ale riziko onemocnění je u žen vyšší než u mužů.

Důležité je  vyhledat pomoc. To, co začíná nevinně, často po letech vede k sociální izolaci a problémům, s kterými mají problém pohnout i psychofarmaka. Je třeba o úzkostech mluvit, nejste v tom samy. Na internetu je dost zdrojů, jsou psychoterapeuti, kteří se na úzkosti specializují. Můžete sáhnout i pro knihu, klasika v této oblasti je asi Úzkost a obavy od psychiatra Jána Praška. A samozřejmě Bachovy esence se ukazují jako vhodná podpora na cestě za psychikou bez ničivých úzkostí.
Pokud máte v okolí někoho s úzkostmi, snažte se být jeho oporou a pochopit jeho problém.

Tento článek nemá za cíl podrobně a odborně popsat projevy úzkosti. Je to jen můj náhled na ně skrz několik let zkušeností.
Příběhy klientů s úzkostí, kteří používali Bachovy esence najdete v rubrice Zkušenosti klientů na mém webu. Můžete hledat (ctrl+F) pomocí slov jako je úzkost, panika, ataka a podobně.

Do blížícího se dalšího roku 2019 přeji všem pevné zdraví, fyzické i psychické. A pokud Vaše psychika zakolísá a budete potřebovat podporu, vzpomeňte si na Bachovy esence.

Martina

Žádné komentáře:

Okomentovat