středa 21. srpna 2013

Adoptované dítě a řešení vztahů


Paní Kláru jsem poznala na jedné diskuzi, kde popisovala výchovné problémy se svou adoptovanou dcerou. Ta byla v několika měsících života od své biologické matky odebrána z důvodů týrání a v dětském domově žila do svých 4 let. Její biologická matka se vždy ukázala jednou za půl roku a holčička se z její návštěvy pak několik měsíců vzpamatovávala. Jednoho dne se ale matka neukázala a ona mohla jít do adopce…

Láska k adoptovanému dítěti

U paní Kláry mne zaujal její přístup k očividně velmi problematickému chování holčičky. Byla z ní cítit obrovská láska, paní Klára se snažila bojovat s jejím chováním s důsledností a citlivě, ale problémy, které měly kořeny v prvních letech života holčičky, nemizely.

Zapojení adoptivního dítěte do rodiny

Do nové rodiny si sebou holčička nesla i vážné zdravotní problémy. Její adoptivní maminka chtěla, aby se do rodiny nenásilně zapojila, a aby byla šťastná. Pomáhala ji překonávat traumata z prvních let života a pomalu, ale jistě, ji posunovala dopředu. Adoptivní matka je úžasný člověk, který pomáhá ostatním včetně své adoptované dcery, přestože sama žije ve velmi složitém vztahu, ani její dětství nebylo úplně ideální.

Dětská agresivita a výkyvy nálad jsou vyčerpávající

Holčička má dny, kdy je jak andílek. Pak ale přichází dny, kdy je velmi negativní. Reaguje schválnostmi, někdy je i agresivní a čeká, co se stane, jak bude její nová maminka reagovat. Ta je ve výchově důsledná, ale dceřiny záchvaty ji vyčerpávají, navíc jimi trpí i její vlastní syn. V těchto náročných dnech je atmosféra napjatá, řešení rodinných vztahů velmi složité, a matka začíná být na konci svých sil.

Bernadeta 


Bachovy esence pomohly napjaté vztahy změnit

Celou situaci jsme spolu během konzultace dopodrobna probraly. Doporučila jsem jednu lahvičku paní Kláře a Bachovy esence pro dítě.
Již za 3 dny od užívání esencí se paní Klára ozvala s dotazem, zda je možné, že Bachovy kapky fungují tak rychle, že u dcery zaznamenala pozitivní změny. Ano, u citlivých jedinců to je možné. Ale k zaznamenání prvních změn je u většiny dalších situací obvykle potřeba více času.

Do rodiny přichází vytoužený klid

Druhá reakce přichází za deset dní, kdy paní Klára píše, že nastala velká změna: dcera je v klidu, nepřichází žádné záchvaty, a proto se i ona sama cítí mnohem lépe, je daleko klidnější.
Před odjezdem na dovolenou se domlouváme na dalším objednání lahvičky Bachových esencí. Je nám jasné, že u dcerky to bude běh na delší trať, jizvy na dětské duši nelze vymazat hned.

Po dovolené mi paní Klára píše….

Jste náš strážný anděl, který přišel opravdu v pravý čas. A za to Vám budu opravdu nadosmrti vděčná, protože jste zachránila ne jenom jednoho člověka, ale nás všechny:
  • Pomohla jste mojí holčičce – s myšlením normálně zdravého dítěte. Už nemlátí hlavou do země, dveří, sedačky nebo do skříně, až je samá modřina. Přestala si trhat vlasy, neškrábe se do krve…
  • Zachránila jste mého syna – už nemá nervózní maminku, která občas nekomunikovala, pro­tože chtěla mít od všeho klid.
  • Zachránila jste mě, protože jsem se začala cítit na pokraji sil. Začala jsem přemýšlet o tom, jak mi ostatní nevěřili, a říkali, že adopce byl špatný „tah“.
Po dlouhé době konečně cítím pocit naplnění a důležitosti své osoby v naší rodině, děkuji… Klára.
Ačkoli mám spousty ohlasů klientů, paní Klára patří mezi nejúžasnější lidi, co jsem kdy potkala. Člověk se srdcem na dlani, který pomáhá komukoliv, kdo to potřebuje. Přeji jí, i celé její rodině jen štěstí a spokojenost.


Žádné komentáře:

Okomentovat