pátek 17. ledna 2014

Léčí se (skoro) celá rodina!

V polovině září se na mě obrátila paní Lucie s tím, že hledá pomoc pro sebe a své dvě děti. Popsala se jako žena, která má za sebou dětství plné nočních můr a sebepoškozování. Navíc její otec jí neustále vtloukal do hlavy, že nikdy nic nedokáže. Paní Lucie žije momentálně s mužem, který dlouho upřednostňoval dceru z prvního manželství. S druhým těhotenstvím se situace nezlepšila – paní Lucie propadala depresím. Proto mě požádala o konzultaci.

Přehnaný strach z osamění vyvolává nervozitu

Jakmile její partner změnil zaměstnání a začal být více doma, rodinné vztahy se zlepšily. Změnil se i vztah partnera k dětem, začal se jim více věnovat, přesto se paní Lucie nedokázala negativních pocitů zbavit. Když měl její partner někam odjet, okamžitě byla nervózní a vzteklá, plná nedůvěry, a myslela na všechno to, co se mezi nimi stalo.

Dětská nespavost a sebeubližování

Dcera je dnes čtyřletá. Bylo to plánované dítě a od mala trpěla nespavostí. Poté co se narodil syn, se její poruchy spánku ještě prohloubily, navíc trpí sklony k sebeubližování. Syn si s ní chce hrát, avšak ona na něj křičí, někdy jej i udeří, nebo mu trhá z rukou hračky, zkrátka dětská rivalita mezi sourozenci zde činí opravdu problémy. Celkově je dcera velmi vzteklá a výbušná, často dělá scény i na veřejnosti.
Synovi je rok. Velmi brzy po narození začal mít také problém se spánkem a kolikami. Několik prvních měsíců jej matka v podstatě celý den a celou noc nosila na rukou, dceři se mohla věnovat jen velmi omezeně. K cizím lidem je syn velmi nedůvěřivý a opatrný, je hodně uplakaný, a jakmile matka zmizí z dohledu, pláče. Málokdy si hraje sám, hodně se vzteká, někdy až přestává v afektu dýchat. Spí velmi málo, zhruba 6 hodin v noci (s přerušováním), a asi tak hodinu přes den.

Pocit ublížení – v čem je chyba?

Během konzultací se s paní Lucií společně propracováváme emocemi, až docházíme k zásadním problémům, které je třeba vyřešit.

  • Pocit strachu, kdykoliv partner odchází do práce (že se už nevrátí),
  • pocit ublížení směrem k partnerovi a svému otci,
  • celková únava kvůli problémům se spánkem u obou dětí,
  • velmi malé sebevědomí ohledně výchovy dětí.

Bachovy esence řeší aktuální problémy

Pečlivě  jsem vybrala esence a paní Lucie je odsouhlasí. U dětí se budeme snažit o:

  • zlepšení spánku,
  • snížení závislosti syna na matce,
  • odstranění bázlivosti,
  • odstranění sourozenecké agresivity, vzdorovitost a záchvatů vzteku.

O měsíc později mi píše paní Lucie skvělé zprávy!
Syn téměř zcela přestal trpět svými hysterickými záchvaty pláče, nebojí se v přítomnosti neznámých lidí, je mnohem odvážnější. Také spánek se zlepšil.
Co se dcerky týče, i ta udělala velké pokroky. K bratrovi se chová méně agresivně, občas se pošťuchují, ale ona mu to nevrací. Někdy ještě neovládne výbuch vzteku, většinou však pouze v případě, že už je velmi unavená. Mnohem lépe spolupracuje, snaží se hodně komunikovat.
I paní Lucie se cítí lépe. Nepřítomnost partnera zvládá velmi dobře. Už nemá strach nebo pochybnosti, když odchází. Mnohé věci přestala považovat za přehnaně důležité, komunikace s dětmi probíhá bez nervozity a napětí z toho, že musí něco stihnout.
Konfrontovala svého otce s tím, co ji způsobuje jeho chování .
Má ještě několik dalších problémů k řešení, takže se domlouváme na další lahvičce Bachových esencí.

Bachovy esence pomohou i Vám, ale sami musíte chtít něco změnit…


Co z tohoto životního příběhu vyplývá? Paní Lucie je pro mne příklad člověka, který se snaží změnit svou situaci, zbytečně nečeká a jen nelituje sama sebe. Bojuje. A odměnou je úplně jiný člověk, nebo spíš jak říká Stefan Ball ve své knize Principles of Bach remedies, to její pravá tvář. Z úspěchů paní Lucie mám upřímnou radost, s čím mohu pomoci Vám?

Žádné komentáře:

Okomentovat